Maxipin Advanced 20 mm piikeillä

Turkinhoito.comiin on saapunut kuormallinen erilaisia Maxipin-harjoja ja nyt niitä on saatavana jos jonkunlaista aina sellaisiin erikoisuuksiin kuin puupiikkisiin harjoihin asti. Itsekin olen jo lähes pyörällä päästäni näistä monista erilaisista harjavaihtoehdoista ja sen vuoksi halusinkin kirjoittaa hieman opastusta harjan valintaan.

Kerrotaanpas kuitenkin ensin enemmän Maxipin-tuotemerkistä ja sen valmistajasta. Maxipin-harjat valmistaa perinteinen saksalainen Keller Bürsten, jolla on jo yli 140 vuoden kokemus alalta. Yritys on vieläkin Kellerin perheen hallussa, tällä hetkellä sitä johtaa 5. sukupolvea edustava Andreas Keller. Keller Bürsten valmistaa Maxipin-harjojen lisäksi monia muita tunnettuja tuotemerkkejä ja useat maailman kuulut turkinhoitosarjat tuottavat harjansa juuri tässä harjatehtaassa.
Maxipin-harjat tunnetaan korkeasta laadustaan ja kestävyydestään jo vuosikymmenien ajan. Koska kyseessä on tehtaan oma tuotemerkki ja myyntiketjusta puuttuu välikäsiä, harjojen hinnat ovat edullisemmat kuin vastaavanlaatuiset muun tuotemerkin harjat, jotka valmistetaan samassa paikassa.

Maxipin Mix Luonnonharjaksinen sekoiteharja Villisika / Nylon

Maxipin-harjoja löytyy metallipiikkisinä, villisiankarvaisilla harjaksilla, sekoiteharjoja (villisika/nylon) sekä puupiikkisinä. Harjan valinta alkaa sillä, mikä on käyttökohde, eli mitä harjalla halutaan harjata ja minkälainen lopputulos halutaan.
Metallipiikkiset harjat ovat olleet perinteisesti ehdottomia perusharjaukseen kun turkkiin tarvitaan vähän jämäkämpää harjaa esim. turkin runsauden, irtoavan pohjavillan tai takkujen vuoksi. Luonnonharjaksisia harjoja käytetään viimeistelyssä ja tuomaan turkkiin kiiltoa. Ne eivät tunkeudu niin syvälle turkkiin ja paksuimpia turkkeja varten villisian karvojen sekaan onkin laitettu pyöristetyt nylonpiikit. Puupiikkiset harjat ovat tulleet haastamaan metallipiikkisiä harjoja, mutta ne lupaavat myös samoja etuja, joita villisiankarvaisissa luonnonharjaksisissa harjoissa on.
Föönauksessa suosittelen käyttämään metalli- tai puupiikkistä harjaa varsinkin vähänkään paksumpaan turkkiin. Villisiankarvaiset luonnonharjakset saattavat hieman repiä läpimärkää turkkia. Sen vuoksi suosittelen käyttämään luonnonharjaksista harjaa vasta kun turkki on kuivattu kosteaksi tai täysin kuivaksi.

Maxipin Advanced Paksupiikkinen koiraharja

Mutta se ongelma, kun niitä Maxipin harjoja on niin paljon erilaisia! Maxipin Advanced sarja on metallipiikkisten harjojen se lippulaivatuote. Harjoja on kolmea eri kokoa, isoin 230 x 63 mm, kapea 216 x 33 mm sekä pieni 185 x 48 mm. Piikkien pituuksia on myös kolme, matalat 20 mm, keskikoon 27 mm sekä erittäin pitkät 35 mm piikit. Lisäksi valikoimista löytyy vielä erittäin paksupiikkinen harja, jossa on 20 mm matalat 1,4 mm paksuiset piikit sekä 21 mm piikeillä ja erityisen joustavalla matolla varustettu harja. Nämä kaksi harjaa ovat 230 x 63 mm kokoisia.
Lähtisin miettimään harjan valintaa siltä kantilta kuinka paljon turkkia koiralla on ja minkä laatuista turkki on. Mitä ohuempi ja pehmeämpi turkki koiralla on, sitä matalampipiikkistä harjaa kannattaa miettiä. Ja toisinpäin, mitä paksumpi ja muhkeampi turkki, sitä pidempipiikkinen harja! Esimerkkirotuina voisin mainita että maltankoiralle tai silkkiterrierille valitsisin 20 mm piikit. Lhasa apsolle, tiibetinterrierille, afghaanille tai partacollielle voisi olla hyvä 27 mm piikit ja extra pitkät 35 mm piikkinen harja vanhaenglanninlammaskoiralle, isovillakoiralle, collielle, keeshondille tai pomeranianille.
Paksupiikkinen harja on ideaali pehmeälle ja runsaalle turkille kuten coton de tulearille, venäjänbolonkalle, amerikancockerspanielille ja pehmeämpiturkkisille lhasa apsoille tai tiibetinterriereille. Kovaa ja kevyempää turkkia se saattaa repiä, mutta pehmeämpi turkki oikenee sillä mitä mainioimmin.

Maxipin Airlastic koiraharja

Pienemmälle budjetille Maxipin sarja tarjoaa Maxipin Airlastic harjat, joissa on erityinen kumimatto, johon piikit ovat ankkuroitu kiinni. Harjassa on hyvä hinta-laatusuhde, mutta toki Advanced sarja on viimeistellympi, eikä niissäkään hinta huimaa päätä.
Vieläkin edullisempi vaihtoehto on hyvin kevyt muovinen Airlastic-harja, joka on melko jämäkällä airlastic-kumimatolla varustettu metallipiikkinen harja. Piikit ovat maalattu valkoisiksi. Kokoja on kaksi, iso 215 x 57 mm ja pieni 185 x 45 mm.

Keller Exclusive Pneumatic sekoiteharja

Luonnonharjaksisista harjoista Keller Bürstenin valikoimasta löytyy neljä vaihtoehtoa, joista kolmesta löytyy eri kokoja. Luonnonharjaksisten harjojen ehdotonta ykköslaatua edustavat Keller Exclusive Pneumatic -sekoiteharjat, joissa on vilisiankarvaan sekoitettu nylonpiikkejä. Se sopii siis paksummallekin turkille, koska nylonpiikit tunkeutuvat syvälle turkkiin ja avaavat tietä villisian karvaisille harjaksille. Harjaa on saatavana kolmea eri kokoa. Tässä keskikokoinen vastaa muiden Maxipin-harjojen isoa kokoa, 220 x 63 mm. Iso on reilusti isompi ja leveämpi 245 x 80 mm. Pienen mitat ovat 180 x 46 mm.
Harjassa on joustava kumimatto, isoimmassa koossa se toki korostuu, sillä mitä isompi harja, sitä enemmän kumimattoa siinä on mahdollista olla ja näin ollen se pystyy joustamaan enemmän. Pienemmät ovat toki kätevän kokoisia ja pienin näistä sujahtaa vaikka taskuun näyttelyssä tai vaikka lenkillä, jos omistaa koiran, jolla turkki laahaa maassa ja kerää kaikki risut ja männykävyt.

Maxipin Mix Villisika/Nylon sekoiteharja

Maxipin Mix sekoiteharjoissa on myös kolmea kokoa, samat koot kuin Advanced ja Maxipin Airlastic sarjoissa. Keller Exclusive Pneumatic harjaan verrattuna tämän harjan tyyny on paljon jäykempi ja harjaustuntuma on paljon jämäkämpi. Voisinkin ajatella, että tämä voisi olla parempi kovin runsaaseen turkkiin kuten shetlanninlammaskoiran, pomeranianin tai kiinanpalatsikoiran turkkiin.

Maxipin Boar luonnonharjaksinen koiraharja

Maxipin Boar on villisianharjaksinen harja, joka vastaa Mix sekoiteharjaa, mutta ilman nylonpiikkejä. Se sopii mainiosti lyhyen karvan kiillottamiseen sekä pitkälle, mutta silkkiselle turkille kuten yorkshirenterrierille tai maltankoiralle. Villisianharjakset ovat mainioita kiillottajia sen vuoksi, että ne kuljettavat koiran ihon karvatupeista irtoavaa talia kohti turkin latvoja. Tuo tali yhdessä harjasten kanssa sulkevat karvan huokoiset ja karvasta tulee näin paitsi kiiltävä, myös kestävä ja joustava sekä likaa hylkivämpi.

Neljäs luonnonharjaksinen harja on Maxipin Magic Volumizer, joka on tupeerausharja pöyhkeyttä ja erityistä runsautta vaativille turkeille.

Maxipin Wood puupiikkinen koiraharja

Minun täytyy sanoa, että tätä kirjoittaessani en ole vielä itse ehtinyt kokeilla puupiikkisiä Maxipin harjoja joten joudun toistamaan vain niitä asioita, joita olen itse opiskellut harjan ominaisuuksista. Lupaan kuitenkin kirjoittaa raporttia kun olen saanut testattua harjaa itse.
Puupiikit ovat kuin metallipiikkisten ja luonnonharjasten välimuoto kuitenkin niin, että puupiikit ovat melko paksuja ja tunkeutuvat näin paksuun turkkiin. Puu ei kuumene samalla tavalla kuten metalli, joten puupiikkinen harja on mukavampi koiralle föönatessa. Puupiikit ovat myös pehmeät ja miellyttävän hierovat ihoa vasten.
Harja tuntuu niin mukavalta ja mielenkiintoiselta että varmasti tutustumisen arvoinen!

Yhteenveton voisin ehdottaa harjoja karvanlaadun mukaan:

Silkkinen/Ohut turkki, esim. yorkshirenterrieri
Maxipin Advance 20 mm piikit (myös erittäin pehmeällä tyynyllä)
Maxipin Boar villisiankarvaharjaksilla
Keller Exclusive Pneumatic sekoiteharja

Silkkinen runsas turkki, esim. afghaaninvinttikoira, amerikancockerspanieli, coton de tulear, havannankoira, pienemmille villakoirille
Maxipin Advance 27 mm piikit
Maxipin Advance Paksupiikkinen harja
Maxipin Wood Puupiikkinen harja
Keller Exclusive Pneumatic sekoiteharja

Keskivahva laskeutuva turkki, esim. Lhasa apso, tiibetinterrieri, partacollie
Maxipin Advance 27 mm piikit
Maxipin Advance Paksupiikkinen harja (runsaammalle turkille)
Maxipin Wood Puupiikkinen harja
Keller Exclusive Pneumatic sekoiteharja

Keskivahva / vahva runsas turkki, esim vanhaenglanninlammaskoira, collie, keeshond, samojedi, isovillakoira
Maxipin Advance 35 mm piikit
Maxipin Mix luonnonharjaksinen sekoiteharja
Keller Exclusive Pneumatic sekoiteharja
Maxipin Magic Volumizer
Maxipin Advance Paksupiikkinen harja
Maxipin Mix luonnonharjaksinen sekoiteharja

Keskivahva / vahva lyhyehkö ja puolipitkä turkki, esim. kultainen noutaja, novascotiannoutaja, saksanpaimenkoira, bordercollie
Maxipin Advance 20 mm piikit tai Maxipin Advance 27 mm turkin runsauden ja pituuden mukaan
Maxipin Airlastic koiraharja
Maxipin Mix luonnonharjaksinen sekoiteharja

Lyhyt turkki, esim. mopsi, rottweiler
Maxipin Boar luonnonharjaksinen harja

Toki nämä suositukset ovat suuntaa antavia ja useilla roduilla turkinlaatu voi vaihdella yksilönkin mukaan paljon, toisella saattaa olla valtavasti karvaa ja toisella taas hyvinkin niukasti tai toisella pehmeämpi tai vahvempi.