Koiraharjoja tuntuu olevan miljoona erilaista ja eri merkkistä. Kaikki tuntuvat myös hehkuttavan omaansa, että se on ylivoimaisesti paras. Tässä artikkelissa ajattelin selvittää, mitä harjan valinnassa voi huomioida ja mitä erilaiset ominaisuudet tarkoittavat käytännössä. Usein hinnasta voi vetää jonkunlaisia johtopäätöksiä harjan laadun suhteen, harvoin aivan parilla eurolla saa vuosia kestävää ja hellävaraista harjaa. Toisaalta välttämättä satojen eurojen harja ei tarvitse olla kovin paljon parempi käytössä kuin muutaman kympin maksava.

maxipin-harja_minipinMetallipiikkisiä harjoja käytetään kun turkista halutaan harjata pois kuolleet karvat ja ehkäistä takkuuntumista. Tässä ensimmäisenä tulee mieleen harjan koko. Käytän itse yleensä mahdollisimman suurta harjaa pienillä lhasa apsoillakin, sillä se vähentää huomattavasti harjaamiseen kuluvaa aikaa. Isompien harjojen tyynyssä, johon piikit ovat upotettu, on erilainen jännite kuin pienemmissä ja monesti juuri isommissa tyyny on joustavampi.
Pienempi harja on toki kätevä napata mukaan ja jopa sujauttaa taskuun. Pieniä harjoja on kätevämpi pitää koiranäyttelyissä niin sanottuina kehäharjoina.

Harjan muotoiluun ja painoon on hyvä kiinnittää huomiota. Kevyempi harja säästää luonnollisesti ranteita, jos harjattavia on paljon. Joku tosin saattaa olla mieltyneempi hieman painavampaan harjaan, sillä se saattaa antaa paremman tuntuman käteen. Puiset harjat antavat erilaisen tuntuman kuin muoviset, mutta harjaustehoon tai karvaan sillä ei ole mitään merkitystä.
show-tech-ultra-pro-piikkiharja-pinkkiHarjan kahvan muotoilu vaikuttaa siihen, miltä harja tuntuu kädessä ja kuinka hyvin se pysyy kädessä. Kahvan pituus vaikuttaa luonnollisesti siihen, että missä kohdassa tyynyosa osa on suhteessa omaan käteen. Se kalibroituu kyllä automaattisesti harjaa vaihdettaessa, mutta vaikuttaa myös osaltaan siihen, kuinka paljon voimaa harjauksessa on käytettävä. Jos harjan kahva on pitkä ja harjaosa on kovin kaukana omasta kädestä, häviää harjaamisessa voimaa. Lyhyemmän kahvan omaavat harjat voivat näin säästää voimia. Erot eivät kuitenkaan ole niin suuret, sillä harvoin kahvoissa on niin suuria pituuseroja.

Harjaosan tyynyn materiaalilla ja joustavuudella on eroja sekä siinä kuinka harja käyttäytyy harjatessa että siinä kuinka hyvin piikit pysyvät tyynyssä kiinni eivätkä painu pohjaan. Jos piikit painuvat, on harja syytä vaihtaa uuteen. Osa valmistajista antaa harjoilleen tietynmittaisen takuuajan, jolloin piikkejä ei saa painua pohjaan. Hyvälaatuisten harjojen tulisi kestää useita vuosia, jopa 20-vuotta ilman, että piikkejä painuu. Suosittelen kuitenkin vaihtamaan harja hieman useammin kuin 20 vuoden välein, sillä tyyny kyllä haurastuu siinä ajassa ja jäykistyy turhan paljon.
Itse koen, että mitä pehmeämpi ja/tai harvempi turkki, sitä joustavampi harjan kannattaa olla. Mitä paksumpi turkki on, sitä jäykempi harjan tyyny voi olla. Nimittäin kun karvaa on paljon, kovin joustava tyyny ei tue tarpeeksi piikkejä tunkeutumaan turkkiin ja harjaus jää pintapuolisemmaksi. Joustoa tulee kuitenkin olla jonkun verran, että piikit pääsevät elämään harjauksessa.

maxipin_harja_piikitHarjojen piikeissä on valtavasti eroja. Pituus, paksuus ja materiaali voivat erota huimasti. Pitkät piikit pääsevät luonnollisesti tunkeutumaan syvemmälle turkkiin kuin lyhyet. Näin ollen, mitä paksumpi turkki, sitä pidemmät piikit voivat olla. Ja luonnollisesti mitä ohuempi turkki, sitä lyhyemmät piikit voivat olla.
Ohuemmat piikit soljuvat turkissa vaivattomasti ja kevyesti, mutta paksumpi turkki vaatii usein hieman järeämmät piikit. Kovin ohuet piikit saattavat taipua kun paksu tai takkuinen turkki antaa vastusta. Kovin järeät piikit toimivat silloin, kun pohjavillaa on paljon ja sitä halutaan pois ilman, että päällyskarva katkeaa. Harvaa turkkia nämä kovin paksut piikit saattavat harventaa entisestään.
On tärkeää, että piikkien päissä ei ole nuppeja sillä ne katkovat yleensä turkkia. Sen sijaan piikit voivat olla pyöristettyjä, jolloin ne eivät raavi ihoa.