Olemme tänä päivänä kiireisiä ja monet velvollisuudet kutsuvat meitä joka paikkaan. Saattaakin tuntua siltä, että koiran turkinhoito voi tuntua vähemmän tärkeältä asialta pitkässä tehtävälistassa. Kunnes sitten huomaa, että koira onkin umpitakussa ja hajukaan ei ole ehkä niin raikas. Mitä sitten tehdä, jos aika ei vain yksinkertaisesti tunnu riittävän koiran turkinhoitoon?

Helpoin ratkaisu on tietysti taidoista ja käytettävissä olevasta ajasta riippuen ottaa joko trimmauskone tai puhelin käteen ja soittaa trimmaajalle, joka ajelee turkin kokonaan pois. Talvea vasten on kuitenkin varauduttava pukemaan koira ennenkuin turkki on taas kasvanut niin, että se lämmittää tarpeeksi paljon.
Tulee kuitenkin muistaa, että kun turkki alkaa kasvaa takaisin, alkaa tulla ongelmia kun pohjavilla on yhtä pitkää kuin päällyskarva.  Tässä vaiheessa tulee paljon takkuja ja ollaan siinä pisteessä, että täytyy tehdä päätös ajellaanko turkki uudelleen vai onko nyt aikaa harjata ja poistaa ylimääräistä pohjavillaa.

Turkin ajeleminen ei ole kuitenkaan ainut ratkaisu. Paksua turkkia voidaan ohentaa joko ohennussaksilla tai nyppimällä, jolloin se on jonkin aikaa helpompi ja nopeampi huoltaa. Tassukarvat kannattaa leikata normaalia hieman lyhyemmäksi.
Jos aikaa on vähän, kannattaa turkinhoitoa harrastaa useammin, jolloin aikaa ei mene kerralla niin paljon.
Useimmat trimmaajat tekevät myös niin sanottuja välihuoltoja turkkiin, kannattaa kysellä löytyykö seudulla trimmaajaa, joka osaa taitavasti tehdä perus-pesun, föönauksen sekä harjauksen.

On hyvä pysähtyä miettimään miksi turkinhoitoon kuluu niin paljon aikaa. Voidaanko jotain tehdä toisin ainakin kiireisimmän ajan? Tietenkin useilla turkkiroduilla on aikoja, jolloin harjan varressa täytyy viettää enemmän aikaa, mutta itse pystyn omien koirieni kanssa suunnittelemaan esim. niiden likaantumista valitsemalla lenkkireitit hieman puhtaammilta alueilta. Voin myös pakata koirat autoon ja lähteä juoksuttamaan niitä puhtaaseen luontoon sen sijaan, että lakaisen lhasa apsojeni turkeilla pölyisiä katuja.

show-tech-twin-flex-joustava-karstaKannattaa valita turkinhoitovälineet myös siten, että työ on tehokasta ja nopeaa. Jaksan aina vain hehkuttaa Twin Flex -karstan puolesta. Se on vain niin kätevä kapistus niin takkujen selvittämiseen, ehkäisyyn kuin pohjavillan poistoon. Sen jälkeen, kun olen ottanut tämän karstan käyttöön, on turkinhoitoon kuluva aika vähentynyt huomattavasti!

show-tech-antistaattinen-greyhound-tuplakampaOn olemassa kaikenlaisia takkujen poistoon kehitettyjä vempaimia, jotka lupaavat kuun taivaalta, mutta ne eivät päihitä kunnon kampaa ja kampaamista. Kun turkki kammataan harjauksen tai karstauksen jälkeen läpikotaisin suhteellisen tiheällä kammalla, siihen ei jää takkuja tai irronnutta pohjavillaa. Tämä on yksinkertaisin tapa lyhentää turkinhoitoon ja varsinkin takkujen selvittämiseen kuluvaa aikaa. Turkki pysyy pidemmän aikaa takuttomana, kun se on kerralla käyty läpi ja varmistettu, että siihen ei jää mitään muodostamaan uusia takkuja.

Pesut kannattaa tehdä säännöllisesti, vaikka aikaa olisi niukemmin. On tietenkin hyvä satsata kunnon kuivaimeen, joka ei vain säästä aikaa itse kuivauksessa, mutta koska lopputulos on usein parempi ja vähemmän turkkia kuluttava, säästää se aikaa myös turkinhoidossa ylipäätään.
Shampoon ja hoitoaineen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä sopimattomat aineet saattavat aiheuttaa enemmän takkuuntumista. Shampoo tulee myös muistaa huuhdella huolellisesti pois turkista, sillä jos siinä vaiheessa kuvittelee säästävänsä minuutin tai pari, menettää sen taatusti moninkertaisesti takkujen selvittämiseen menevän ajan myötä.

superimukykyinen-pyyheVoi myös miettiä, että voiko koiran antaa pesun jälkeen kuivua hetken ennen föönauksen aloitusta. Tällä tavoin voi yleensä säästää paljon aikaa. Turkinlaadusta riippuen koiran voi antaa kuivatella jopa 1 – 2 tuntia. Kannattaa myös käyttää hyväksi mikrokuitupyyhkeitä ja imupyyhkeitä, jotka voidaan vääntää kuivaksi välillä ja poistaa näin erityisen paljon vettä turkista. Sen ansiosta imupyyhkeillä voidaan  kätevästi kuivata monta koiraa kerralla ja säästää aikaa pyyheiden pesussa 😉