Minulla on kotona yksi lyhyeen turkkiin leikattu apso, enkä malttaisi odottaa, että sen turkki kasvaisi täyteen mittaan ja pääsisimme näyttelykehiin. Sen lisäksi yksi sijoituskodissa asuva apso sekä yksi tiibetinterrieri kasvattelevat turkkejaan. Tiibetinterrierin turkki alkaa jo näyttämään paremmalta.
Aiheeseen liittyy monia uskomuksia, mutta valitettavasti suurin osa niistä ovat täyttä puppua. Täytyy muistaa, että itse karva on kuollutta osaa, vain ihon sisäinen osa tuottaa sitä lisää. Itse karva ei siis pysty lisääntymään tai venymään.

Puhdas turkki kasvaa nopeammin

Valitettavasti tämä väite on väärä, mutta siinä on totta toinen puoli. Nimittäin turkki kasvaa saman verran oli se sitten puhdas tai likainen, hoidettu tai takkuinen.
Asia, mikä puolustaa väitettä on se, että likainen turkki katkeilee helpommin ja katkeilevaa turkkia on vaikea kasvattaa. Puhdas turkki taas pysyy paremmin elinvoimaisena ja siten sitä on helpompi kasvattaa.Likainen turkki myös takkuuntuu helpommin ja takkujen avaaminen aiheuttaa aina mekaanista rasitusta sekä katkoo karvaa. Puhdas ja takuton turkki on siis edellytys turkin kasvattamiselle.

”Kun turkkia pesee/harjaa usein, se stimuloi turkin kasvua”. Harjaaminen toki saattaa parantaa ihon pintaverenkiertoa käytetyistä välineistä ja tekniikasta riippuen, mutta se myös aiheuttaa mekaanista rasitusta turkille.
Pesu aiheuttaa rasitusta turkille, jos käytetään liian voimakasta shampoota ja kuivataan liian kuumaa ilmaa puhaltavalla kuivaimella. Onkin hyvä miettiä voisiko shampoota laimentaa enemmän usein toistuvissa pesuissa. Tassut, partakarvat ja mahdollisesti mahanalus voidaan pestä hieman vahvemmalla liuoksella jos tuntuu, että ne ovat kovin likaiset. Muihin osiin saattaa riittää hyvinkin laimea sekoitus. Hoitoainetta voidaan käyttää sitten enemmän, mutta etenkin pehmeissä turkeissa senkin kanssa tulee olla varovainen. Liiallinen hoitoaineen käyttö voi myös takuttaa turkkia.

”Kun suihkuttaa turkkiin päivittäin tuotetta X, se kasvaa nopeammin”. Kuten aiemmin jo kirjoitin, karva itsessään ei pitene, vaikka tekisi mitä. Mikään tuote ei siis voi itsessään kasvattaa karvaa. Kosteuttavien suihkeiden tai aineiden lisääminen voi kuitenkin olla hyvinkin perusteltua varsinkin kun ulkoiset olosuhteet kuivattavat turkkia ja ihoa.
Talvella pakkaset ja kuiva sisäilma ovat tehokkaita turkin kuivattajia. Kuiva karva katkeaa ja takkuuntuu helpommin, joten kosteuttaminen on hyvä asia.

”Kun latvoja leikkaa, turkki kasvaa nopeammin”, tämä ei tietenkään pidä paikkaansa samasta syystä kuin edellinen väite. Huonokuntoisten latvojen leikkaaminen voi silti olla ihan hyvä idea sen vuoksi, että huonokuntoinen karva takkuuntuu ja katkeilee helpommin. Kun karva takkuuntuu ja katkeilee, uudempikin osa muuttuu nopeasti huonokuntoiseksi. Joten kun huonokuntoisesta osasta päästään eroon, pysyy uudempi turkki paremmin hyväkuntoisena.

Turkki kasvaa sisältä päin

Sen vuoksi onkin tärkeää, että ruokinta on kunnossa. Varsinkin talvisin on hyvä huolehtia riittävästä rasvojen saannista, sillä iho ja turkki tarvitsevat rasvaa. Itse annan talvisin omille koirilleni lisäksi erilaisia öljyjä sekä b-vitamiinikuurin.
Biotiinikuurit voivat auttaa myös turkin kasvussa, mutta se ei korvaa monipuolista ravintoa. Lisäksi ihon ja turkin kuntoon vaikuttavat monet muut b-ryhmän sekä muut vitamiinit ja hivenaineet, joten biotiini pelkästään ei välttämättä riitä.

On hyvin tärkeää miettiä myös muita turkin kasvun hidastavia asioita. Kannattaa varmistaa, että koiralla ei ole sisä- tai ulkoloisia, terveydellisiä ongelmia tai mikään ulkopuolinen asia ei kuluta tai katko turkkia.
Joskus perheen muut koirat saattavat leikin tiimellyksessä repiä kaverinsa turkkia. Erilaiset kaulapannat, valjaat, vaatteet ja tossut saattavat hangata turkkia niin, että se kuluu, takkuuntuu ja katkeilee.

turkinkasvu

Tämä lhasa apso rouva kasvatteli turkkiaan muutama vuosi sitten veteraanikehiä varten.