Pohjanmaalla on vieläkin märkää ja kuraista. Koirat tuntuvat likaantuvan ja takkuuntuvan pelkästä ulkoilun ajatuksestakin. Sehän ei kuitenkaan poista ulkoilun tarvetta koirilta. Niiden tulee ulkoilla ja liikkua olipa sitten hyvät tai huonot kelit. Huonoilla keleillä ja kun turkki oikein takkuaa, voi inspiraatio turkinhoitoon olla hukassa. Myönnän, että ei tee mieli ruveta pesemään ja föönaamaan valkeaa villakoiraa, kun tietää, että 5 minuutin päästä se voi olla taas ihan kurainen. Mutta säännöllisyys on kuitenkin turkinhoidon a ja o.

Tässä hieman vinkkejä, kuinka kerätä inspiraatiota ja helpottaa turkinhoitoa, kun mielellään tekisi jotain aivan muuta.

1. Säännöllisyys, säännöllisyys, säännöllisyys

Aina vain paasataan siitä säännöllisyydestä, mutta kun se on vaan niin tärkeä asia. Se ei vain helpota turkinhoitoa, mutta antaa myös pienen potkun takamukselle ja näin ollen sitä voi kutsua myös inspiraatioksi. Kun kalenterissa on tietyt päivät turkinhoitoon, tulee se helpommin tehtyä iloisemmalla mielellä kuin jos vain miettii että milloinhan sitä saisi pestyä tai harjattua tuon takkuisen ja haisevan rekun.

Kerran viikossa on hyvä tehdä jokunlainen rituaali. Varsinkin kura-aikaan on hyvä ihan pestä ja föönata koirat viikoittain. Mikäli koira ei takkuunnu ja se on puhdas viikon päästä, ei luonnollisestikaan tarvitse pestä, mutta se on hyvä kuitenkin tarkastaa läpi. Samalla tulee tarkastettua ihon kunto.

Vinkki! Turkkia vaihtavat on myös hyvä pestä ja föönata tehokkaalla kuivaimella tässä vaiheessa muutamaankin otteeseen viikon välein. Tällä tavoin saadaan suurempi määrä irtoavaa karvaa pois ja uusi turkki pääsee nopeammin kasvamaan.

2. Hyvät välineet

Harja repii viimeisetkin karvat, shampoo ei pese puhtaaksi tai kammasta on puolet piikeistä katkenneet? Ei oikein innosta turkinhoitoon! Kun käytössä on hyvät ja oikeat välineet, turkinhoito sujuu paljon helpommin, nopeammin ja jälki on paljon hienompaa. Se antaa paljon inspiraatiota. Välillä on kiva kokeilla jotain uutta harjaa, shampoota tms ja silloin inspiraatio nousee kattoon!

3. Kunnon työympäristö

Parasta luonnollisesti on, jos on käytössä aivan oma rauhallinen huone turkinhoitotoimenpiteitä varten. Se voi tietysti olla myös kodinhoitohuone, tms. mihin voi järjestää kaikki välineet hyvään järjestykseen. Kun välineet ovat järjestyksessä, ne löytää helposti, eikä aikaa kulu turhaan niiden etsimiseen. Välineet kannattaa myös huoltaa hyvin, näin ne kestävät kauemmin ja niillä on mukavampi tehdä töitä.

Koiran kokoon sopiva trimmauspöytä on aivan ehdoton, sillä yksi tehokkaimmista inspiraation poistajista on turkinhoidosta kipeytynyt selkä tai kädet. Huoneessa on myös hyvä olla tuuletusmahdollisuus sillä varsinkin kuivauksessa saattaa tulla kuuma.
Kun olosuhteet ovat kunnossa, on niin paljon mukavampaa työskennellä!

4. Opeta koira seisomaan paikallaan ja makaamaan kyljellään

Jos koira ei pysy paikallaan, eikä anna tehdä turkinhoitotoimenpiteitä, voi inspiraatio lähteä aika nopeasti kauaksi lomalle. Opeta siis koirasi seisomaan paikallaan ja makaamaan kyljellään trimmauspöydällä, jotta saat käsiteltyä mahan sekä jalkojen sisäosat. Näitä taitoja saattaa tarvita myös eläinlääkärissä.
Pidä mieluummin useita lyhyempiä treenituokioita kuin että vaadit koiralta ehdotonta tottelevaisuutta tunnin verran. Koirat ovat fiksuja ja jo muutamien harjoitusten jälkeen ymmärtävät mistä on kyse. Pääasia on kuitenkin harjoitella, harjoitella, harjoitella sekä olla johdonmukainen.
Kauniisti käyttäytyvän koiran kanssa on ilo tehdä mitä vain. Koirakin nauttii turkinhoidosta paljon enemmän, jos se tietää mitä sen täytyy tehdä.

cute-15719_6405. Kuuntele musiikkia tai katso lempi tv-sarjaasi

Minulla oli vaikeuksia jaksaa keskittyä kuivaamaan villakoiria 1.5 tuntia kerrallaan ennenkuin löysin kuulokkeiden tuoman edun. Nyt pystyn kuuntelemaan musiikkia, audiokirjoja ja vaikkapa tv-sarjan ääniä samalla kun kuivaan koiraa. En ehdi muuten katsella tv:tä, mutta kun laitan koiria, voi taustalla olla tv päällä ja näin ollen saan ihan luvalla katsoa hömppäsarjoja.
Saan myös todella paljon inspiraatiota musiikista ja tämä auttaa hurjasti myös turkinhoitoon. Toisinaan taas on kiva kuunnella audiokirjoja, jolloin voi sivistää itseään samalla kun koiran turkki tulee kuntoon.