Loppukesä ja alkusyksy on mennyt kiireisesti trimmaussalongin puolella. Monelle koiralle halutaan helppohoitoista lyhyempää turkkia. Selvittäessäni lukuisia koiria takuista joka viikko, tuli mieleeni kirjoittaa hieman taustatietoa  näistä turkkikoirien ”vihollisista”, jotta taistelu niitä vastaan helpottuisi.

Suurin syy takkujen muodostumiseen on se, että kaikista koirista lähtee enemmän tai vähemmän karvaa. Kyllä, myös niiltä, joista mainostetaan, ettei niiltä lähde karvaa. Mutta kuten ihmisten hiukset, myös koiran karvalla on elinkaari ja geeneistä riippuen yksittäinen karva irtoaa aina tietyin väliajoin.
Lyhyemmässä turkissa karvan kiertokulku on nopeampi, karvat tippuvat useammin ja  pääsevät tippumaan pois. Pitkässä turkissa taas karvan kiertokulku on luonnollisesti pidempi. Mitä pidempi turkki on, sitä kauemmin yksittäinen karva kasvaa kunne se irtoaa. Sen vuoksi pitkäkarvaisilla koirilla ei ole varsinaista karvanlähtöaikaa. Mutta niiltäkin lähtee jonkun verran karvaa. Mikään yksittäinen karva ei kasva jatkuvasti pennusta vanhuuteen asti.
Kun tuo yksittäinen karva irtoaa pitkässä turkissa, ei se pääse tippumaan samalla lailla lattialle kuin lyhyemmästä turkista. Karva jää turkkiin ja jos sitä ei harjata pois, jää se sinne takuttamaan turkkia.

Eli säännöllinen harjaaminen oikeanlaisella harjalla tai karstalla vähentää tehokkaimmin takkuuntumista. Harjauksen jälkeen on hyvä kammata turkki vielä metallisella kammalla läpi varmistuakseen, että turkkiin ei jäänyt yhtään takkua.
Huomaa, että turkki on hyvä harjata ja kammata alhaalta edeten ylöspäin, näin vältät harjaamasta vain turkin päältä jättäen alta takkuiseksi. Harjan ja kamman piikit tulisivat liukua hellävaraisesti ihoa pitkin, jotta turkki selviää ja suoristuu juuresta latvoihin.

Toinen suuri syy takkuuntumiseen on likainen turkki, jossa karvat sotkeentuvat toisiinsa muodostaen takkuja. Lika jää hankaamaan takkuihin ja tästä syystä takut kiristyvät entisestään jolloin ne ovat vaikeampia selvittää.
Kun koira on likainen ja takkuinen, on hyvä saada ainakin tiiviimmät takut selvitettyä ja pistää koira pesuun. Pesussa jäljelle jääneisiin takkuihin taputellaan hoitoainetta, joka jätetään takkuun.
Kuivauksen yhteydessä takut selvitetään hellävaraisesti ja kun koira on puhallettu kuivaksi samalla harjaten, käydään se vielä kammalla varmuuden vuoksi läpi. Koska takkuihin todennäköisesti jäi likaa ja ehkä shampoojäämiä, on koira hyvä pestä ja puhaltaa kuivaksi mahdollisimman pian uudestaan, viimeistään viikon kuluttua.

Huonokuntoinen turkki menee nopeammin takkuun. Joskus on hyvä leikata hieman huonokuntoisen turkin kuivia latvoja pois jotta turkki ei takkuuntuisi niin paljon. On myös hyvä silloin tällöin tehdä hoitavampia toimenpiteitä kuten esim. öljyhoitoja.
Turkin huonon kunnon syy on tietysti selvitettävä, muuten sitä ei saa hoitamalla kuntoon. Mm. epäsopiva ruokinta, epäsopivat turkinhoitoaineet tai -välineet, ulko- tai sisäloiset, lääkekuurit ja erilaiset sairaudet voivat aiheuttaa turkin huonoa kuntoa. Ja tietysti tukinhoidon puute, eli kun koiralla on takkuja, aiheuttavat ne turkin kunnon huonontumista, josta taas aiheutuu lisää takkuja.

Shampoojäämät ja epäsopivat turkinhoitoaineet voivat aiheuttaa takkuja. Pesussa on aina todella tärkeää saada huuhdeltua aivan kaikki shampoot pois turkista. Kun sain ensimmäisen ihan oikean koirani, sanoi sen kasvattaja minulle viisaat sanat: ”Kun olet täysin varma, että turkissa ei ole enää shampoota, huuhtele se kerran vielä varmuuden vuoksi.”
Kaikki turkinhoitotuotteet eivät toimi samalla tavalla kaikkiin turkkeihin ja eri tavalla käytettynä sama tuote voi toimia aivan toisella lailla. Jopa käytetyn veden ph-arvo ja kovuus vaikuttavat siihen, miten shampoo tai hoitoaine toimii.

Itselläni parhaat työvälineet takkujen avaamiseen ovat Show Tech Twin Flex karsta ja T*H*E Stuff-suihke.

Show Tech Twin Flex karsta T*H*E Stuff For dogs

Lue lisää takkujen avaamisesta aikaisemmasta artikkelista:

Takkujen avaamisesta