Turkkikoirat tarvitsevat yhtä paljon liikuntaa kuin vastaavanlaiset lyhytkarvaiset koiratkin. Monipuolinen liikunta on hyvin tärkeää koiran psyykelle. Tarvittavan liikunnan määrä ja laatu riippuu rodusta ja yksilöstä. Toisille koirille ei edes pelkkä liikunta riitä poistamaan höyryjä, vaan ne tarvitsevat myös aivojumppaa purkaakseen energiaa. Luiden pureskelu on myös keino vapauttaa ylimääräistä energiaa.

kuratassutTarttuvat risut

Kuulen huomattavan usein valitusta kun minun silmiini lyhytkarvaisten (huom! Minulla on lhasa apsoja, joiden turkki raahaa maassa) koirien, kuten bedlingtoninterriereiden, villakoirien, tms, omistajat valittavat kun heidän koirien turkkeihinsa tarttuu risuja metsässä. Minun on vaikea ymmärtää tätä.
Lhasa apsoihin tarttuu risuja ja lehtiä jopa asfaltilla. Tähän minulla on kaksi ratkaisua. Ei, en pistä pukua päälle, sillä se vain hankaa ja aiheuttaa takkuja, joten turkkia ei säily yhtään enempää kuin risujen poistamisessakaan.

Miksi mennä metsään

koirat_pellollaEnsimmäinen vinkki on mitä helpoin, valitsen sellaisen lenkkireitin tai juoksuttamispaikan, jossa risuja ei tartu. Lenkkeilen sellaisia reittejä, minkä varrella ei ole heti tien varressa paljon koivuja, joiden risut ovat erityisen takertuvia. Metsän sijasta juoksutan koiriani pellolla, koirat sallivilla hiekkarannoilla tai hiekkakuopilla. En muutenkaan halua juoksuttaa koiriani metsässä vapaana, sillä siellä näkyvyys on huono. En välttämättä huomaa ajoissa muita ihmisiä tai vapaana olevia koiria, jotta voin kytkeä omani vahinkojen välttämiseksi. Pelloilla ja hiekkakuopilla taas näkee yleensä pitkälle joka suuntaan, eikä tule yllätetyksi.
Toki metsiäkin on erilaisia, kaikissa metsissä ei ole tarttuvia koivunoksia tai muita turkkiin tarttuvia asioita. Talvella saattaa olla mukavaa mennä jäälle juoksuttamaan koiria, mutta jäällä tulee aina olla varovainen!

Hoitoaineet ja sprayt

Toinen vinkki on käsitellä turkista liukkaampi, jolloin siihen ei tartu niin helposti risuja, lehtiä tai lumipaakkuja. Olen kuullut, että monet juurikin esimerkkinä yllä mainitut bedlingtoninterriereiden ja villakoirien omistajat eivät käytä hoitoainetta koiriensa turkkeihin. Perusteluina on se, että hoitoaine tekee turkista pehmeämmän. Tämä on hyvä huomio, mutta kotipesuissa sillä ei ole väliä. Toki hoitoaine tulee huuhdella mahdollisimman hyvin pois pehmeästä turkista. Jos turkki jää rasvaiseksi, se vetää puoleensa likaa ja voi tulla ongelmia takkuuntumisesta.
Hoitoaine kuitenkin suojaa turkkia, tekee karvasta liukkaamman sulkemalla hiussuomut. Tämän takia turkkiin ei tartu niin helposti tavaraa. Hoitoaineen vaikutusta voi tehostaa takunavaus- ja harjausnesteillä, joilla juuri samanlainen vaikutus. Takunavausnesteet toimivat juuri samalla periaatteella, sulkemalla hiussuomut karvasta tulee liukkaampi ja näin ollen takut ja solmut selviävät helpommin. Samalla karva hylkii likaa ja vettä paremmin, joten lumikaan ei pitäisi tarttua yhtä helposti.

kurapukuKurapuvut ja muut suojat

Käytän kurapukuja ja kaikenlaisia suojavaatteita tai varusteita hyvin säästeliäästi. Ainoastaan silloin, kun olen puunannut koiran näyttelyä varten ja haluan suojata vaivalla tekemäni föönaukset ja leikkaukset. Silloin en kuitenkaan mene pitkälle lenkille.
Hankaus aiheuttaa takkuja ja kuluttaa turkkia. Minusta on turhaa pitää kurahaalaria koiralla pitkällä lenkillä, koska joudun kuitenkin viruttamaan tassut ja haalarin. Sen lisäksi joudun selvittämään lukuisia takkuja. Mielestäni onkin helpompi vain antaa koiran kuraantua ja pestä shampoolla ja hoitoaineella tassut sekä mahanalus. Olisi hyvä puhaltaa ne kuivaksi, mutta itse olen usein niin laiska, että en jaksa useammalle koiralle tehdä niin, vaan annan ne kuivua itsekseen. Tämän vuoksi tuleekin takkuja enemmän kurakeleillä ja teenkin täyden pesun ja föönauksen useammin likaisilla ja märillä keleillä. Näin takkuuntumista pystyy helpottamaan huomattavasti.

 

Vinkki: George esittelee Show Techin hyvin istuvaa kurapukua, jonka löydät täältä sekä Pawz kumitossuja, jotka löydät täältä.