Kaikille vähänkään pitkäkarvaisille koirille muodostuu takkuja jossain vaiheessa elämää. Yleensä ainakin silloin kun pehmeä pentuturkki vaihtuu aikuiskarvaan. Sitä ennen turkki on hyvin helppohoitoinen.
Paneudun erikseen takkujen syntymiseen ja keskityn tässä tekstissä niiden hellävaraiseen avaamiseen. Päätavoite on, että takut avataan niin hellästi, että turkkiin jäisi mahdollisimman vähän vahinkoa.

Tuoreet takut ovat helpompia selvittää. Vanhemmat takut taas ovat kiertyneet tiukempaan ja niitä voi olla mahdotonta selvittää ilman minkäänlaista vahinkoa. Joskus niitä joutuu jopa halkoa saksilla. Varsinkaan ihoa lähellä olevia takkuja ei saa kuitenkaan leikata juuresta, on liian suuri riski, että leikataan ihoa samalla. Kirjoitan lisää tuosta takkujen halkomisesta omassa artikkelissa.

Takkujen selvittäminen aloitetaan pistämällä koira hoitopöydälle. Suihkuta harjausnestettä, mielellään varsinaista takunavausspraytä, kaikkiin takkuihin koko koirassa. Ne saavat kastua läpikotaisin. Pyri aina selvittämään koko koira kerrallaan. Jos selvität yhden takun sieltä täältä, huomaat, että seuraavana päivänä niiden tilalle on kasvanut kolme takkua. On parempi työskennellä järjestelmällisesti koko koira läpi. Jos on pakko tehdä kahdessa osassa, on paras tehdä puoli koiraa kerrallaan.

Laitan koiran kyljelleen makaaamaan ja aloitan päällimmäisestä takajalasta. On tärkeää, että työskennellään aina alhaalta ylöspäin, sillä muuten on vaarana, että harjataan kauniiksi vain päältä ja alta karva jääkin takkuun.
Ohuemmasta turkista voi nähdä tai tuntea takut kun nostelee päällistä karvaa. Tiheästä turkista varsinkaan pienempiä takkuja on mahdotonta löytää ilman kampaa. Näistä aina takut etsitäänkin kampaamalla. Ja jotta voidaan kammata, tulee turkki ensin harjata tai karstata, muuten kampa voi repiä turkkia ja kiristää ihoa.

Karstaa, harjaa ja kampaa aina niin, että piikit liukuvat hellävaraisesti ihoa pitkin. Vain siten voit olla varma, että koko karva juuresta latvoihin käydään läpi. Vältä kuitenkin painamasta liikaa, ettet naarmuta ihoa. Kun kampa stoppaa, on se löytänyt takun. Irroita kampa ja etsi takku.
Takku on kuin solmu, se on helpompi selvittää, jos sitä löysyttää ensin sormin. Sen jälkeen voidaan karstata tai harjata, jotta saataisiin irtokarvat pois takusta. Tarkista vielä kampaamalla läpi, tuliko kaikki pois. Taas jos kampa stoppaa, etsi takku, löysytä, karstaa ja tarkista kammalla. Lisää tarvittaessa harjausnestettä jos turkki on kuivunut ja sähköistyy.