tiibetinterrieriTarkoitan pitkäkarvaisilla laskeutuvaturkkisilla koirilla sellaisia, jotka eivät juurikaan tiputa turkkia. Niillä on yksin-tai kaksinkertainen turkki, silkkinen, puuvillainen, pehmeä, kova tai jopa karkeahko turkinlaatu. Esimerkkejä näistä roduista ovat mm. partacollie, afghaaninvinttikoira, tiibetinterrieri, havannankoira, yorkshirenterrieri, yms. Niillä voivat olla keskenään todella erilainen turkinlaatu, mutta kaikkia yhdistää se, että turkin tulisi laskeutua kauniisti maata kohden. Koiran liikkuessa sen tulee liikkua koiran liikkeen mukana. Koiran seistessä turkki laskeutuu maata kohden paljastaen koiran ääriviivat. Osalla näistä roduista turkki tulee kasvaa niin pitkäksi että se ylettyy maahan asti ja jopa pidemmäksi. Osalla taas tulee näkyä päivänvalo helmakarvan ja maarajan välistä.

Mitä pehmeämpi turkinlaatu on, sitä vaativampi se on hoitaa. Karkeammat ja kovemmat turkit eivät takkuunnu yhtä helposti, mutta toisaalta pehmeämmästä turkista takut selviävät helpommin. Pehmeämpi turkki kasvaa nopeammin pidemmäksi. Kovempi turkinlaatu on säänkestävämpi, eikä sitä monesti tarvitse pestä yhtä usein.

Näille turkeille tarvitaan yleensä välineiksi harja (tai kaksi 😉 ), tiheämpi ja harvempi kampa sekä karsta. Nyt monella sydän hyppää kurkkuun ja aivot huutaa karstaa vastaan. Karstoja on kuitenkin monenlaisia ja väitän, että oikeanlaisella karstalla takkujen selvitys ja irtopohjavillan tai pentuturkin poisto sujuu kaikista hellimmin.
Lisäksi joillekin roduille tarvitaan kumilenksuja päätukan kiinnittämiseen ja nyytityspaperia tai -muovia.

Mitä paksumpi turkki on, sitä järeämmän harjan se tarvitsee. Metallipiikkisten harjojen pohjatyyny kannattaa olla vähän jäykempi paksummalla turkilla. Luonnonharjaksinen harja sopii pehmeämmälle ja ohuemmalle turkinlaadulle. Myös paksummille turkeille voi käyttää luonnonharjaksista harjaa, mutta siinä tulee olla mukana nylon piikit, jotka halkovat paksua turkkia ja päästävät näin luonnonharjakset tunkeutumaan syvemmälle turkkiin.

Kampa on kätevintä olla ns. tuplakampa, jossa on tiheämpi ja harvempi puoli. Harvemmalla puolella kammataan turkki harjauksen tai föönauksen jälkeen tarkistaakseen että jäikö turkkiin takkuja. Hankalimmista ja pehmeämmistä kohdista voi kammata tiheämmällä puolella. Peruskampa on aivan toimiva, mutta pinnoitettu antistaattinen greyhound -kampa liukuu turkissa kevyemmin ja helpottaa erityisesti isompien koirien turkinhoitoa.

Karstan avulla on kätevintä selvittää takkuja ja poistaa irronnutta pohja- tai pentuvillaa. Omaa työtäni trimmaajana on valtavasti helpottanut erityinen twin-flex karsta, jossa on nimensä mukaisesti joustava pohja ja erittäin pitkät piikit. Nuo pitkät piikit tunkeutuva syvälle turkkiin, joten karsta on erittäin tehokas. Joustavan pohjan takia se ei kuitenkaan revi karvaa tai raavi ihoa. Se ei katko turkkia, vaan poistaa ainoastaan valmiiksi irronneen karvan, joka on jäänyt turkkiin takuttamaan.
Myös Doggyman-merkkiset karstat ovat hyviä. Niissä on myös hyvin joustava pohja ja melko pitkät piikit. Doggyman-karstoja on valkoisia ja sinisiä sekä kahta eri kokoa. Itse olen tykästynyt enemmän Japanissa valmistettuihin valkoisiin ja niistä isompaan kokoon. Isommassa karstassa on joustavampi tyyny kuin pienemmässä.

Monilla näillä roduilla tulee kulkea jakaus nenänpäästä hännäntyveen. Jakaus on helpointa tehdä pitkällä piikkikammalla. Sukkapuikko ajaa tosin saman asian.