Turkinhoito helpottuu valtavasti kun koira pestään ja kuivataan säännöllisesti. Toisilla koirilla on likaa hylkivämpi kovempi tai karkeampi turkki, joten niitä ei tarvitse pestä pestä aivan yhtä usein kuin pehmeäturkkisia koiria. Toiset kasvanlaadut tuntuvat imevän likaa puoleensa magneetin lailla kun taas toisten turkki pysyy hyvänä pienemmällä vaivalla.

Toisin kuin vanha uskomus kuuluu, myös metsästyskoiria voidaan ja tulisikin pestä säännöllisesti. Turkin säänkestävyys ei kärsi, kun käytetään oikeanlaista, juuri sille turkinlaadulle kehitettyä shampoota ja hoitoainetta. Mikäli koira pestään astianpesuaineella tai mäntysuovalla saadaan toki turkki pilalle ja voi kestää aikansa ennenkuin se palautuu. Tekniikka on kuitenkin kehittynyt ja myös metsästyskoirien turkeille on hyviä shampoita jotka turkin pilaamisen sijasta tekevät niistä parempia.
Paneudun tarkemmin shampoon ja hoitoaineen valintaan varmasti vielä monessa blogitekstissä. Tässä keskityn enemmän tekniikkaan.

Pesuvalmistelut

Ennen pesua pitkäkarvaiset koirat tulee käydä läpi ja selvittää hellävaraisesti mahdolliset takut. Takut tiivistyvät pesussa ja tulevat vielä hankalimmiksi selvittää. Niiden sisältä turkkia ei saa puhtaaksi ja niiden sisälle voi jäädä shampoojämiä. Selvitä takut aina harjausnesteen kanssa. On olemassa monia hyviä juuri takunavaukseen kehitettyjä harjausnesteitä.
Tiiviit kaksikerroksiset turkit, joista irtoaa pohjavillaa, kannattaa karstata läpi (
erittäin tehokas Twin Flex karsta) ennen pesua helpottaakseen varsinkin kuivausta. Mitä enemmän irtokarvaa turkista saadaan pois ennen pesua, sitä helpompaa turkin kastelu ja föönaaminen ovat.
Jos turkki aiotaan leikata tai ajella koneella aivan lyhyeksi, on se kätevää tehdä ennen pesua ja pesun jälkeen muotoilla.

Shampoot ja hoitoaineet on hyvä sekoittaa valmiiksi ennen pesua ja katsoa pyyhe valmiiksi. Tarkista laimennussuhteet. Varsinaiset sekoituspullot ovat käteviä, niissä on valmiiksi merkit erilaisia sekoitussuhteita varten!

Koiran kasteluKastelu

Ideaalein tilanne pienten koirien pesussa on, jos omistaa jonkunlaisen korotetun ammeen tai tason, jonka päällä koiran voi pestä. Ammeessa tulee kuitenkin olla tehokas viemäröinti, jotta koira ei seiso likaisessa shampooliuoksessa. Varsinkin maahanlaskeutuvat turkit kärsivät jos ne likoavat shampoovedessä.
Koiran ruumiinlämpötila on korkeampi kuin ihmisellä, mutta olen huomannut, että kuten ihmiset, myös koirat mieltyvät toinen lämpimämpään ja toinen kylmempään veteen. Jos koira ei huuda hurraata vaan yrittää kaikin keinoin karata, on paras pitää siitä kiinni toisella kädellä ja toisella kädellä suihkutella. Hankalimmissa tapauksissa on hyvä olla apuri mukana pitämässä koiraa. Tarkoitus on, että koira vähitellen tottuisi pesuun ja jopa alkaisi tykätä toimenpiteestä.

Kastele koira läpikotaisin alhaalta ylöspäin. Näin on helpompaa saada vesi tunkeutumaan karvan läpi. Suihkun suutinta voi pitää aivan ihoa vasten. Säänkestävimmät turkit ovat hankalimpia kastella ja aina, kun saa sammutettua suihkun, koira ravistaa ja se on aivan kuiva! Sinnikkyys kuitenkin palkitaan tässäkin asiassa.

Shampoo

Shampoon levitys osissaShampoon levitystapoja on useita. Itse pesen koirat osissa, jolloin voin keskittyä aina yhteen kohtaan kerralla. Sekoitan shampooliuoksen tyhjään pulloon jo ennen pesun aloittamista. Lhasa apsoille ja pienemmälle tiibetinterrierinartulleni riittää puoli litraa shampooliuosta, isommalle tarvitsee jo. Vähän enemmän. Mikäli en ole kokeillut kyseistä shampoota aikaisemmin, aloitan valmistajan suosittelemalla sekoitussuhteella. Kokeilemalla selviää optimaalinen suhde. Jos turkki on kovin likainen laitetaan shampoota enemmän kuin normaalisti, jos vain tassut ovat kovin likaiset, voidaan ne pestä uudelleen tai aloittaa pelkkien tassujen pesulla.

Jos turkissa on pinttyneitä tahroja, voi niihin laittaa siihen tarkoitettua shampoota ohjeen mukaan ja antaa vaikuttaa sillä aikaa, kun pesee koiran muita osia. Myös kirkastavat shampoot ovat tehokkaita tahranpoistajia.
Aloitan pesun koiran takaosasta. Levitän shampoota takapuoleen, lantion päälle, häntään ja takajalkoihin. Shampoon vaikutus perustuu hankaukseen. Hieromalla turkkia saadaan lika irtoamaan tehokkaimmin. Pitkät turkit voivat kuitenkin mennä aikamoiseen solmuun kovasta hieromisesta joten ei kannata hangata kovin suurella voimalla. Varsinkin vähemmän likaisista paikoista kevyempi vaahdotus riittää. Tassuja voi hieroa ja vaahdottaa enemmän.
Huuhtelen shampoon heti huolellisesti pois. Shampoon pesevät ainesosat kuivattavat turkkia ja ihoa, joten on tärkeää, että ettei yhtään shampootä jää turkkiin. Shampoojämät myös takuttavat tehokkaasti.

Huuhdeltuani takaosan, siirryn eteenpäin runkoturkkiin. Lhasa apsoilla, joilta vaaditaan maahan asti laskeutuvaa turkkia, olen erityisen hellävarainen helmaturkin kanssa. Runkoturkista siirryn pesemään pään ja kaulan. Päässä tulee varoa tietenkin silmiä, nenää ja korvakäytäviä. Huuhdeltaessa koirat yleensä osaavat sulkea silmänsä, mutta shampoon levityksessä on varottava ettei sitä mene silmiin.
Pään ja kaulan voi huuhdella jo tässä vaiheessa. Itse pesen pieniltä koirilta samaan syssyyn myösrintakehän ja eturaajat. Kun olen huuhdellut pään ja etuosan, huuhtelen vielä koko koiran varmuuden vuoksi. Ensimmäisen täysin oman koirani kasvattaja antoi minulle ohjeen: kun olet aivan varma että olet saanut huuhdeltua kaikki shampoot pois turkista, huuhtele vielä kerran.

PyyhekuivausHoitoaine

Huuhtelun jälkeen puristelen turkin kuivaksi. Hoitoaine suositellaan levitettävän pyyhekuivaan turkkiin. Vaikutusajalla ja sekoitussuhteella voidaan hakea optimaalista tulosta oman koiran turkille. Toiset hoitoaineet voidaan myös jättää turkkiin. Olen kuitenkin huomannut, että jos purkin etiketissä kehotetaan huuhtelemaan hoitoaine, on se paras huuhdella. Sen voi antaa vaikuttaa hieman pudempään jos haluaa siitä enemmän tehoja.
Kylmä vesi sulkee karvan uloimmat huokoset, jolloin turkista tulee kiiltävämpi ja kestävämpi sekä laskeutuvampi. Jos tämä on haluttu lopputulos, kannattaa viimeinen huuhtelu tehdä kylmällä vedellä. Jos taas halutaan enemmän tuuheutta, on lämmin vesi paikallaan.

Hoitoaineen jälkeen koira puristellaan kuivaksi ja pyyhekuivataan. Itse käytän varsinaisia imupyyhkeitä, jotka imevät hyvin tehokkaasti vettä pois turkista ja lyhentävät föönausaikaa oleellisesti. Tämän tyyppisiä pyyhkeitä käytetään kosteina ja väännetään välillä kuivaksi, jolloin ne imevät entistä enemmän vettä. Etuna on varsinkin monta koiraa pestessä se, että ei tarvita suurta määrää pyyhkeitä, kun sama voidaan vääntää kuivaksi. Voi pestä ja kuivata vaikka kuinka monta koiraa peräkanaa.

Föönaus onkin sitten oma lukunsa, kuten myös oikeiden aineiden valinta. Palaan varmaan vielä itse pesuunkin monta kertaa, sillä yhdessä tekstissä on mahdotonta kertoa kaikkia kikkoja.